http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Υπέγραψαν την ΑΟΖ Κύπρος-Ισραήλ.

Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για καθορισμό της ΑΟΖ της Κύπρου.
Μετά τη συνάντηση οι Μάρκος Κυπριανού και Αντώνης Πασχαλίδης είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Ισραηλινό Υπουργό Ούζι Λαντάου κατά την οποία ο Υπουργός Εμπορείου του διεμήνυσε την πρόθεση του να επεκταθεί η συνεργασία των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών όσο και στον τουρισμό. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή από τον κ. Λαντάου που δήλωσε πρόθυμος να αναπτυχθούν περαιτέρω συμφωνίες.

Όπως έγραφε πριν μερικές ημέρες το Sigmalive, κλιμάκιο Ισαηλιτών τεχνοκρατών, βρέθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην Κύπρο. Μετά από ολοήμερη διαπραγμάτευση, υπήρξε τελικά, οριστική και ξεκάθαρη συμφωνία για τα σύνορα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης  των δυο χωρών.

Να σημειωθεί, ότι το τελευταίο διάστημα είχε γίνει σημαντική  δουλειά από τους Τζιωνή και Κασίνη στο Ισραήλ με στόχο να περάσουν από την Ισραηλινή βουλή οι ρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν το πλαίσιο για την επιδιωκόμενη συμφωνία. Επιπλέον λειτούργησαν αποτρεπτικά στις Τουρκικές μεθοδεύσεις που δημιουργούσαν συνεχώς εμπόδια υπό την κάλυψη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Εξαιρετικής σημασίας συμφωνία

Η συμφωνία κρίνεται εξαιρετικής σημασίας και για τις δύο χώρες αφού μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει και τα όρια της εκμετάλλευσης του οικοπέδου 12 από την αμερικανική NOBLE ENERGY αλλά και των άλλων δυο οικοπέδων που γειτνιάζουν και ανήκουν στον Ισραήλ. Ήδη η εταιρεία διεξάγει έρευνες στο κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κυπριακό οικόπεδο, όπου σύμφωνα με τις ενδείξεις, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.





 




Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....