http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι υποχρεώσεις, οι ποινές και τα ψιλά γράμματα
Μεταξύ 22 και 1358 ευρώ κυμαίνονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, για Ι.Χ. μικρού και μεσαίου κυβισμού, που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τις 31.12.2011.


Η εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος, δηλαδή από 1.1.2012 και μετά, συνεπάγεται αυτοτελές πρόστιμο ισόποσο της αξίας του σήματος.

Από 1.1.2012 και μετά οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ειδικό σήμα αφαιρούνται με πράξη της αστυνομίας και επιστρέφονται μόνον αν ο κάτοχος προσκομίσει αποδεικτικό πληρωμής μαζί με το πρόστιμο εκπρόθεσμης προμήθειας του σήματος και όχι πρόστιμο για μη επικόλλησή του.

Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής του ειδικού σήματος ο κάτοχος δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προμήθειας νέου σήματος. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται πρόστιμο 30 ευρώ και χορηγείται νέο σήμα χωρίς άλλη επιβάρυνση, εκτός κι αν τα τέλη είναι χαμηλότερα, οπότε θα είναι ανάλογο το πρόστιμο.


Για τα επιβατικά τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 καθώς και για τις μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη διαμορφώνονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα και κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ.

Στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135 ευρώ από 120 ευρώ για τα 1.072 με 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240 ευρώ από 220 ευρώ για τα 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά.

Πώς θα τα παραλάβουμε

Τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας έτους 2012 όλων των αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών θα διατεθούν μέχρι την 31.12.2011 είτε από την τράπεζα, με την επίδειξη του ειδοποιητηρίου πληρωμής, είτε από την εφορία, με την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας, στην περίπτωση που δεν λάβουμε ειδοποιητήριο ή το απολέσουμε ή το ειδοποιητήριο έχει λανθασμένα στοιχεία (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, αριθμό κυκλοφορίας, κυλινδρισμός, μικτό βάρος κ.λπ.), καθώς και όταν το όχημα απαλλάσσεται από τέλη.

Για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 1.10.2011 και μετά δεν αποστέλλεται ειδοποιητήριο πληρωμής και ο κάτοχός του οφείλει να το προμηθευτεί εμπρόθεσμα, ειδάλλως αντιμετωπίζει πρόστιμο.

Το ειδικό σήμα προμηθεύονται υποχρεωτικά έναντι 5 ευρώ ακόμη και οι κάτοχοι οχημάτων που απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

Το 50% του τέλους πληρώνουν οι κάτοχοι οχημάτων προσωρινής εισαγωγής για κάθε επιπλέον μήνα κυκλοφορίας στην Ελλάδα πέραν του χρόνου απαλλαγής. Για οχήματα που κυκλοφορούν για λιγότερο από ένα εξάμηνο καταβάλλεται το 50% των τελών.

Για τις μηχανές

Για τα δίτροχα και τα τρίτροχα μοτοποδήλατα, για τα οποία η άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται από την αστυνομία και τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 12 ευρώ, οι κάτοχοί τους δεν έχουν υποχρέωση εφοδιασμού με το ειδικό σήμα.

Για υβριδικά και ηλεκτρικά Ι.Χ.

Απαλλάσσονται των τελών τα υβριδικά μέχρι 1.929 κυβικά εκατοστά, τα ηλεκτροκίνητα, υδρογόνου ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, που ταξινομήθηκαν μέχρι 31/10/2010.

Ακόμη, απαλλάσσονται των τελών οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες μέχρι 1.929 κυβικά, ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου, ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης κυκλοφορίας.

Για υβριδικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες -δίκυκλες και τρίκυκλες- άνω των 1.929 κυβικών, που ταξινομήθηκαν μέχρι 31.10.2010, καταβάλλεται το 50% των τελών που αντιστοιχεί στα συμβατικά οχήματα.

Για τα υβριδικά, υδρογόνου και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που ταξινομούνται από 1.11.2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται βάσει εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

πηγή


Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....