http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

«Ναι» από τη ρωσική Δούμα στη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START II

Την έγκρισή της στη νέα ρωσο-αμερικανική Συνθήκη START II
έδωσε σε πρώτη ανάγνωση την Παρασκευή η Δούμα. Η συμφωνία-ορόσημο που υπεγράφη τον Απρίλιο από τους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ ξεπέρασε τον πρώτο σκόπελο στη Δούμα, και θα ακολουθήσουν εντός Ιανουαρίου άλλες δύο ψηφοφορίες.

Η ρωσική Κάτω Βουλή ενέκρινε την Παρασκευή την START II με 350 ψήφους υπέρ έναντι 58 κατά.


Η Συνθήκη επικυρώθηκε στην πρώτη από τις συνολικά τρεις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Δούμα των των 450 εδρών. Οι βουλευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί της νέας Συνθήκης τον Ιανουάριο μετά τις χειμερινές διακοπές.


Θα απαιτηθεί επίσης η έγκριση της συμφωνία από τη ρωσική Ανω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιου.


Η έγκριση από τη Δούμα ήλθε μετά την επικύρωση της START II από την αμερικανική Γερουσία, με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να εξασφαλίζει τη θετική ψήφο 10 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.


Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμούσε να περάσει η συνθήκη πριν από τη σύγκληση του νέου Κογκρέσου τον Ιανουάριο, στο οποίο η επιρροή της είναι μικρότερη, αν και πάλι έχει την πλειοψηφία.


Πριν από την ψηφοφορία στη Δούμα εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με δύο μη δεσμευτικές τροπολογίες που πέρασε η αμερικανική Γερουσία.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν τροποποιούν τη συνθήκη ως σύνολο οι δύο αλλαγές της Γερουσίας -που δεσμεύουν τις ΗΠΑ σε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου τους.


Η νέα Συνθήκη περιορίζει τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε πυρηνικές κεφαλές στις 1.550 από τις 2.200 σήμερα. Επανεγκαθιστά σύστημα επιθεώρησης και επαλήθευσης, που διεκόπη πέρυσι με την εκπνοή της προηγούμενης συνθήκης.


Αμφότεροι οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτηρίζουν την START II ιστορική για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας. 





 




Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....