http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ακτή Ελεφαντοστού Λ. Γκμπάγκμπο προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπασει εμφύλιος


Ο αμφισβητούμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, σε...


 συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
"Ισως υπάρξει εσωτερική ταραχή, ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ακτή Ελεφαντοστού, γιατί δεν θα αφήσουμε να καταπατήσουν το δίκαιό μας και τους θεσμούς μας", δήλωσε.
Ο Γκμπάγκμπο κατήγγειλε "τις απίστευτες, ανεξήγητες και αναιτιολόγητες θέσεις" της Γαλλίας και των ΗΠΑ, οι οποίες όπως η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας αναγνώρισαν τη νίκη του αντιπάλου του Αλασάν Ουατάρα κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου. "Οι χώρες αυτές ωθούν στην εσωτερική αντιπαράθεση", τόνισε. "Σήμερα εγώ βασίζομαι στους θεσμούς και τους νόμους της χώρας. Ενώ τώρα, έχετε άλλους που στηρίζονται στις ξένες δυνάμεις", πρόσθεσε υποδηλώνοντας τον αντίπαλό του Αλασάν Ουατάρα.

Στη συνέντευξη ο Γκμπάγκμπο καταγγέλλει εκ νέου μια "γαλλο-αμερικανική συνωμοσία" που έχει στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Στο Αμπιτζάν, η έκκληση του συνασπισμού των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Ουατάρα, για "γενική απεργία" από σήμερα για να ασκηθεί πίεση στον Γκμπάγκμπο και να φύγει από την εξουσία, δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Τα καταστήματα άνοιξαν από νωρίς το πρωί, τα ταξί κυκλοφορούσαν στους μποτιλιαρισμένους όπως συνήθως δρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας. Ωστόσο στο Μπουακέ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το προπύργιο του Ουατάρα, η αγορά και οι τράπεζες ήταν κλειστές παρότι ταξί υπήρχαν στους δρόμους.
Παράλληλα σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αποφάσισε να στείλει ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες από την Ακτή Ελεφαντοστού που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες για να γλιτώσουν από την πολιτική κρίση καθώς η κατάστασή τους "προκαλεί έντονη ανησυχία".
"Για να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης, ο υπουργός (Φράνκο Φρατίνι) έδωσε οδηγίες να σταλούν την περιοχή ιατρικές ομάδες. Η επιχείρηση θα στοιχίσει σχεδόν 300.000 ευρώ", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που αναφέρει τη Λιβερία, τη Γκάνα και τη Γουινέα ως χώρες υποδοχής προσφύγων.

enet.gr





Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....