http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ................


Δυο γραμμές «πλεύσης» της κυβέρνησης στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αποκάλυψε η συζήτηση στη βουλή την τελευταία εβδομάδα.......








 Το γιατί με τόση ένταση επανήρθε το θέμα, το αποκάλυψε με τη σειρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, αναφέροντας στη βουλή ,ότι η Ελλάδα έχει τελική προθεσμία για να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση της ισοπέδωσης του μαρτυρικού Διστόμου, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου! Δηλαδή, 40 ημέρες...
Το θέμα της αναγκαιότητας απαίτησης των γερμανικών αποζημιώσεων, έφεραν στην αρχή της εβδομάδας στη βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία οφείλει χωρίς τους τόκους ...162 δισ. ευρώ, για τις καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα στην κατοχή. Ανάλογη αίτηση κατέθεσαν και το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ πιέζοντας επιτακτικά την ίδια εβδομάδα, την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή, ο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, επανέλαβε τα γνωστά γενικόλογα:
Καμία κυβέρνηση, ούτε εμείς έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, τόσο για το κατοχικό δάνειο, όσο και τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Διατηρούμε το δικαίωμα χειρισμών για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση, υπογράμμισε ο υφυπουργός».

Στην πίεση του ερωτώντος βουλευτή κ. Χαλβατζή ότι «καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να διεκδικήσει, ούτε το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο, ούτε τις οφειλές της Γερμανίας έναντι των θηριωδιών του πολέμου και της Κατοχής», ο κ. Δόλλης επανέλαβε ότι «το θέμα του κατοχικού δανείου ως πολεμικό γεγονός, παραμένει ανοικτό, άρα επιδέχεται διευθέτησης, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Επανήλθε όμως στο θέμα με ερώτησή του ο ΛΑΟΣ και συγκεκριμένα ο βουλευτής του ,Άδωνις Γεωργιάδης. Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, όχι μόνο κινείται σε άλλη γραμμή πλεύσης από αυτή του κ. Δόλλη, αλλά δείχνει και τα στενότατα χρονικά περιθώρια για κινήσεις εκ μέρους της Ελλάδας, που επιβάλλουν την κυβέρνηση συντεταγμένα να πάρει θέση.
Ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει πολύ σοβαρά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τη νομική βάση για πιθανή παρέμβαση της Ελλάδας με στόχο τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι στην περίπτωση που η χώρα μας αποφασίσει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Διστόμου, αυτό θα πρέπει να γίνει έως τις 14 Ιανουαρίου που λήγει η σχετική προθεσμία. Ο κ. Καστανίδης απαντώντας σε όσους από τη Γερμανία επικαλούνται τη δημοσιονομική πειθαρχία ή τις αρετές που πρέπει να επικρατούν στην Ευρώπη, είπε ότι θα πρέπει να είναι πρώτοι αυτοί που τις σέβονται, «ιδιαίτερα αυτοί που για την εξαγωγική τους επέκταση έδειξαν ότι δεν σέβονται ούτε αρετές ούτε καθαρτήρια».

Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....