http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

E. Σνόουντεν: “Βλέπουμε τα ηλεκτρονικά δίκτυα όλων και παντού”

Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο είμαστε ασφαλείς στις
επικοινωνίες μας. Η οργουελική συνέντευξη του κατάσκοπου της CIA , Έντουαρντ Σνόουντενν στη βρετανική βάρδια, έφερε στο φως αυτό που λίγο πολύ όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς.
Το κατά πόσο μπορούμε να εκφραζόμαστε και να μιλάμε ελεύθερα δίχως κάποιος να μας παρακολουθεί. Ο Σνόουντεν μιλά απλά και ελεύθερα, χρησιμοποιώντας μόνο τη γλώσσα της αλήθειας. Οπως αποκάλυψε στον Γκρίνγουολντ από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Χονγκ Κονγκ όπου αναζήτησε καταφύγιο επειδή πιστεύει ότι δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στη χώρα του, «παρακολουθούμε τα ηλεκτρονικά δίκτυα όλων και παντού».
«Είχα το δικαίωμα να υποκλέπτω τον καθένα: εσένα -λέει απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο της «Γκάρντιαν» -, έναν ομοσπονδιακό δικαστή, ακόμη και τον Πρόεδρο, εάν είχα κάποιο προσωπικό e-mail». Τόσο απλά, τόσο κυνικά, λες και δεν υπάρχει το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής. Στον κόσμο του πρώην τενικού της CIA, όλα μοιάζουν να ναι βγαλμένα από ταινία του Χίτσκοκ.
Με ένα γραφείο και έναν υπολογιστή μπορεί να υποκλέπτει τους πάντες. Μεγαλωμένος στη βόρεια Καρολίνα, κατετάγη στον αμερικανικό στρατό το 2003. Ένα ατύχημα όμως και στα δύο πόδια κατά τη διάρκεια μιας άσκησης τον έφερε εκτός στρατού. Δεν έκατσε όμως για πολύ χωρίς δουλειά. Αρχικά δούλεψε στην NSA ως φρουρός ασφαλείας και στη συνέχεια στη CIA.
Το ταξίδι στη Γενεύη
Το 2007 πήγε σε διπλωματική αποστολή στη Γενεύη, όπου και αντίκρισε για πρώτη φορά το πραγματικό έργο των συναδέλφων του. Ήταν η πρώτη φορά που του πέρασε από το μυαλό να τα βγάλει όλα στη φόρα για την αμερικανική πειρατεία. Η εκλογή όμως του Ομπάμα τόν έκανε να βάλει προσωρινά φρένο στο σχέδιο να τα αποκαλύψει όλα. Το 2009 έφυγε από τη CIA και πήγε να εργαστεί σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Τα πράγματα στη ζωή του αλλάξαν ραγδαία πριν από τρεις βδομάδες. Ο Σνόουντεν εργαζόταν σε ένα γραφείο στη Χαβάη. Ο μισθός του έφτανε τα 200.000 δολάρια. Αφού μάζεψε όλα τα έγγραφα που σκόπευε να δημοσιοποιήσει επιβιβάστηκε σε μια πτήση για Χονγκ Κονγκ και αποχαιρέτησε οριστικά μια άνετη ζωή. Ο ίδιος γνωρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες θα τόν κυνηγήσουν. Όπως άλλωστε έκαναν με τον εκκεντρικό σκακιστή Μπόμπι Φίσερ και τον ιδρυτή του Wikileaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ.
Κανείς δεν ξέρει που είναι
Στο μεταξύ αυτή τη στιγμή η τύχη του Σνόουντεν αγνοείται. Από χθες το μεσημέρι έχει εξαφανισθεί από το ξενοδοχείο στο Χόνγκ Κονγκ. Η υπόθεση στις ΗΠΑ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Εκπρόσωπος του γραφείου του επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως τέλεση εγκληματικής πράξης.
Παράλληλα, κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και φέρει τον τίτλο «Συγχώρεση για τον Εντουαρντ Σνόουντεν» έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 30.000 υπογραφές.
Επίσης σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Washington Post και το Ινστιτούτο Pew, η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών από την αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί θεμιτό μέσο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα που η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το αίτημα χορήγησης ασύλου.

 πηγή


--> -->
Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....