http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Εφημερίδα «κρύβεται» πίσω από τις υποκλοπές

«Θύμα» είχε πέσει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν κατήγγειλε ότι έπεσε «θύμα» τηλεφωνικών υποκλοπών όσο ήταν στη Ντάουνινγκ Στριτ...


Ο Μπράουν, ο οποίος φέρεται να έσπαγε τις συσκευές των κινητών του από τα νεύρα του, δεν είχε ποτέ το ίδιο τηλέφωνο για πολύ καιρό. Γίνεται όμως ο πρώτος ανώτατου επιπέδου πολιτικός, ο οποίος εμπλέκεται στην αντιπαράθεση διαφόρων δημοσίων προσώπων, μελών της βασιλικής οικογένειας και διασημοτήτων για την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων τους από εφημερίδες ταμπλόιντ.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2007 και την προηγούμενη εβδομάδα είχε το πρώτο του θύμα, όταν ο Άντι Κόλσον, επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας News of the World παραιτήθηκε.

«Όταν ο εκπρόσωπος χρειάζεται εκπρόσωπο, είναι ώρα να φεύγει», είπε ο Κόλσον, υπό τις οδηγίες του οποίου, την περίοδο 2003-7, η εφημερίδα του, πρώτη σε πωλήσεις μεταξύ των κυριακάτικων φύλλων, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε παράνομες μεθόδους για την υποκλοπή των τηλεφώνων των πριγκίπων Ουίλιαμ και Χάρι.

Οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ο συντάκτης για θέματα μοναρχίας και ένας ιδιωτικός ερευνητής που έκανε τις υποκλοπές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 4 και 6 μηνών αντίστοιχα το 2007.

Στη δίκη έγινε γνωστό ότι είχαν γίνει υποκλοπές στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του μοντέλου Ελ Μακφέρσον, του πολιτικού των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Σάιμον Χιουζ και του στελέχους του χώρου του ποδοσφαίρου, Γκόρντον Τέηλορ.

Ο Κόλσον τότε ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε τίποτε για τις μεθόδους του δημοσιογράφου, αλλά πρόσφατα, έρευνες που έγιναν με εντολή της ηθοποιού Σιένα Μίλερ, οδήγησαν στην απομάκρυνση από την εφημερίδα του διευθυντή ειδήσεων, Ίαν Εντμονσον.

Η εφημερίδα Independent γράφει ότι τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αναμένεται να αποκαλύψουν τις ταυτότητες και άλλων μελών του προσωπικού της News of the World, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Εάν η αστυνομία φτάσει στην αλήθεια, θα είναι ηφαίστειο που θα εκραγεί», δηλώνει ο κορυφαίος δημοσιολόγος, Μαξ Κλίφορντ που επίσης ισχυρίζεται ότι του παρακολουθούσαν το τηλέφωνο.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να του αναθέσουν την υπόθεση, έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσα τους, ηθοποιοί, πολιτικοί, ποδοσφαιριστές και άλλα δημόσια πρόσωπα.

Ιδιοκτήτης της εφημερίδας, όπως και δύο άλλων, της Sun και των Times είναι ο αυστραλός μεγιστάνας, Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος φέρεται να είναι εξοργισμένος επειδή το σκάνδαλο του έχει κοστίσει ήδη 1,7 εκατ. λίρες σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Ο 80χρονος επιχειρηματίας λέγεται ότι είναι ενοχλημένος για την αποτυχία των διευθυντών να δώσουν τέλος στη διαρροή ισχυρισμών που υπονομεύουν την κεντρική γραμμή ότι όλα οφείλονταν σε έναν ανέντιμο δημοσιογράφο και έχει υποσχεθεί ότι θα πάρει άμεσα μέτρα κατά οποιουδήποτε εργαζόμενου του εμπλακεί σε τηλεφωνικές υποκλοπές.


Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....