http://script-ot.googlecode.com/svn/twitterbox.js

Ακολουθήστε μας tro-ma-ktikotero

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πότε πας φυλακή για χρέη από φόρους

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους... φοροφυγάδες

Αν και η προσωποκράτηση για φορολογικές παραβάσεις έχει καταργηθεί, οι φοροφυγάδες μπορεί τελικά να βρεθούν αντιμέτωποι με τις φυλακής τα σίδερα εάν τελεσιδικήσουν πρόστιμα, ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης και ο φορολογουμένους δεν αντεπεξέλθει στις αποφάσεις του δικαστηρίου. Η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο έχει καταργηθεί το 2010 με απόφαση του Aνωτάτου Eιδικού Δικαστηρίου (AEΔ) και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί τη νομοθετική φόρμουλα ώστε να οδηγεί τους φοροφυγάδες, τουλάχιστον στο αυτόφωρο.

Ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, το AEΔ έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση ως αναγκαστικό μέσο για την είσπραξη βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, γιατί παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία, που είναι απαραβίαστη.

H πολιτεία δεν μπορεί να επαναφέρει το μέτρο με νέο νόμο, ούτε με διαφορετικό «μανδύα» αφού δεσμεύεται από την κρίση του AEΔ ότι η προσωποκράτηση είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.



Με απλά λόγια

Το ΣΔΟΕ ή ο διευθυντής μιας ΔOY δεν μπορεί να απαγγείλει κατευθείαν (χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και δικαστικό έλεγχο) την κράτηση ενός οφειλέτη, μέχρι να ξεπληρώσει την οφειλή προς το Δημόσιο. H κράτηση για χρέη μπορεί να γίνεται (με τα σημερινά νομικά δεδομένα) όχι στο ξεκίνημα βεβαίωσης της οφειλής αλλά μόνο εφόσον ο οφειλέτης καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο σε μη εξαγοράσιμη ποινή, την οποία πρέπει να εκτίσει.

Σημειώνεται ότι η προσωποκράτηση διαφέρει από τα γνήσια μέσα εκτέλεσης (κατάσχεση κ.λπ.) που συνιστούν άμεση επέμβαση του Δημοσίου στην περιουσία του οφειλέτη προς είσπραξη του χρέους, διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας, αλλά επί του ιδίου του προσώπου του οφειλέτη, προκειμένου να εξαναγκαστεί με κάθε μέσο να καταβάλει το χρέος.

 πηγή



Περί δημοσιευμάτων.....

Οι αναρτήσεις στο tro-ma-ktikotero δεν αποτελούν διασταυρωμένες πληροφορίες καθότι δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι.Όλες οι αναρτήσεις μας αποτελούν θέση ή άποψη πολιτών,bloggers και αναδημοσιεύσεις που θεωρούμε ενδιαφέρουσες....